miércoles, 27 de abril de 2011

maduixera

Informació general
La maduixera es perenne, de fulles trifoliades, de flors blanques i de fruits, per tant es un angiosperma. Poden tenir fins a cinc flors per planta, amb cinc pètals que es toquen, de color crema. Es reprodueix sexualment a través de llavors. La temperatura òptima de creixement és 10-13ºC a la nit i 18-22ºC durant el dia. A l'hivern alenteix el seu metabolisme i quan va arribant l'estiu dona la màxima esplendor de fruit. Arriba a assolir una alçada entre 5 i 30 centímetres. Es conreada per els seus fruits.
Localització
Es pot trobar en boscos templats, en les vores dels camins, matolls... En estat silvestre es troba en totes les zones temperades de l’hemisferi nord, tot i que es pot cultivar en tot el món. Creix en clars, en zones humides, en general.
Les maduixeres que es conreen habitualment són plantes no híbrides de les espècies Fragaria vesca (maduixera europea) o Fragaria virginiana (maduixera nord-americana).
El conreu
La maduixera és un cultiu que s’adapta molt bé a tots els tipus de climes, tot i així la seva temperatura mínima biològica és de 6ºC. A temperatures inferiors a 12ºC apareixen fruits deformats a causa del fred. La part vegetativa de la maduixera és altament resistent a gelades, arribant a suportar temperatures fins a – 20ºC , tot i que els òrgans florals queden malferits quan els valors són inferiors a 0ºC.
A les zones fredes, les maduixes solen plantar-se al principi de la primavera, i a mitjans d'estiu, o més tard als llocs més càlids. Les plantes formen el fruit a la primavera de l'any següent, entre març i agost, i la resta de mesos de l'any s'alenteix el seu creixement.
La maduixera té una vida mitjana de 4-5 anys, però quan és cultivada per extreure'n rendiment econòmic només és útil durant dos anys, ja que després es torna feble i vulnerable davant plagues i insectes, i per això s'han de treure del camp de recol·lecció i substituir-les per noves.
Són paràsits del maduixer insectes com el borinot de la rosa, que forada les fulles i posa ous a les flors; el piral de la vinya i els minadors de les fulles.
Reproducció
Els animals mengen les llavors de la maduixa y es queden en el seu tub digestiu, després les llavors surten a l’exterior en els excrements d’aquests animals i així germinen i donen lloc a un altre maduixera. Mitjançant rizomes.


lunes, 25 de abril de 2011

insecto hoja

Descripción:

Es un gran ejemplo del uso del camuflaje dentro del mundo de los insectos. Su color es exactamente como el de una hoja verde, con los bordes secos y amarillentos. Destacando las diferencias de tono en ambas caras, simula perfectamente la hoja. La hembra puede alcanzar unos 12 cm. de largo y sus alas cubren toda la longitud del cuerpo. El macho es más pequeño y llega a medir unos 7-8 cm.
Hábitat:

Bosques tropicales húmedos de Malasia.
Reproducción: Principalmente su reproducción es partenogenética (se reproducen sin los machos), la hembra pone alrededor de 100 huevos sobre el suelo que después de 5 ó 7 meses eclosionan y sólo dan lugar a hembras. Esto provoca un bajo número de machos en la naturaleza respecto a las hembras. Las crías son de color pardo y cambian de color a los 15 días. Vive de 8 a 9 meses y sufre a lo largo de su vida unas 8 mudas.
Etología:
Es una especie muy delicada. Pasa toda su vida sobre las ramas de los árboles. Para favorecer su perfecto camuflaje, se sitúan entre las ramas de plantas frondosas, imitando incluso el movimiento de una hoja causado por el viento. Realizan movimientos rítmicos y continuos, desplazando hacia arriba y abajo el abdomen. Si es molestado o amenazado puede permanecer totalmente inmóvil y hacerse el muerto. También pueden auto amputarse un miembro (autotomía) y después regenerarlo sin problemas.

relació formigues i pulgons

Els pulgons i les formigues es relacionen en que les formigues afavoreixen la multiplicació dels pulgons i a mes a mes els protegeixen. Això ho fan a canvi d'un líquid dolç que segreguen els pulgons.

mol·luscs

Els mol·luscs són animals invertebrats. Tenen esquelet? Si. Que vol dir ser un invertebrat? Els animals invertebrats no tenen columna vertebral.
Com els mol·luscs fan créixer la seva conquilla? A mida que el mol·lusc creix va desenvolupant la conquilla per tal de protegir-se.
Quina es la de que les orelles de mar tinguin petits forats en fila? Són per tal de respirar i cada cop van fent més en fila perquè van creixent i sino no poden respirar.
Quina es la causa de la majoria de forats en els mol·luscs? La causa es que els pops o alguns artròpodes foraden les conquilles per tal de menjar-se el ésser viu que hi ha a dins.
Perquè la part interior de la conquilla es mes lluent i suau que l’exterior? Ja que la interior no te contacte amb res mes a part de l’ésser viu en canvi la exterior es desgasta perquè te contacte amb la brutícia i amb tot el que hi ha fora.


GASTROPODES                                                                CEFALOPODES


BIVALVES